Dräktskick

Sedan riket enats till lothelien så har den tidigare traditionella uppdelningen mellan färgerna rött och blått till stor del försvunnit. Baltzar såg det som ett sätt att ena folken, att alla skulle bära båda färgerna, så därför är detta inte längre ett sätt att skilja lothättlingar och lohelättlingar åt. Däremot finns det andra skillnader som mer handlar om status. För inspiration kolla gärna in vår pinterest: https://www.pinterest.se/lohelien/

Lothättlingar. Lother har oftast mer utsmyckade dräkter och rikare tyger. De gillar att smycka sina dräkter med mycket mönstrade tyger och guldtrådar. Speciellt den lothiska adeln har ett ryckte om sig att vara överdådiga. Själva kläderna kan även vara ganska nedtonade men har oftast då smycken som tillbehör. Håruppsättningar och utsmyckningar är vanliga. Inspiration till den lotiska dräkten kan gärna hämtas från burgundiskt 1400-tal, italiensk renässans och bysantinska kläder.

 

 

Lohelättlingar. Lohelerna har lite mer modesta kläder, ofta överplagg i ylle som antingen kan vara helt släta eller ha snörning eller knäppning med många knappar, De har oftast huvudbonader av olika slag och även struthättor är vanliga. Inspiration till den lohelska dräkten kan med fördel hämtas från europeiskt 1200-1300 tal.

 

 

 

Shaolerna. De klaner som bosatt sig i staden och är del av frihusen, har för att smälta in mer i lågländerna, och för att bli tagna på allvar, anpassat sina kläder till stor del efter lågländarmodet, det vill säga att de har byxor istället för kilt. De flesta stadsshaoler bär byxor och en skjorta/tunika med en väst eller en rock över.  En viktig detalj är dock att alla shaoler stolt bär ett band (sash) med sina klanfärger. Alltså en bit av sin kilt som bärs snett över axeln och fram och sätts ihop av en brosch. Det finns olika sätt att bära bandet, det kan knäppas på axeln eller nere vid höften, det kan hänga bak extra tyg eller det kan viras ett extra varv runt magen. Det viktigaste är att en har det. En annan viktig atteralj för shaolerna är även hederssvärdet, det är en viktig klenod och eftersom stadsshaolerna ofta arbetar som livvakter är det även ett arbetsredskap. Inspiration till stadsshaolerna kan hämtas från 1700-talets Skottland.

Woadättlingar har i stort ganska enkla kläder, tunika och byxor med mycket inslag av päls och skinn. De har ofta delar av naturen i sin dräkt, smycken av tänder eller horn. De kan ha målningar på kroppen och i ansiktet för att förstärka det exotiska med att de är just woadättlingar.

De flesta kan ha samma grundplagg, men med lite olika material, snitt och utsmyckning skapas skillnader som gör att en kan visa sin härkomst.